Juha Rantasila

Jääkiekkoa Nizzassa

Nizzasta puhuttaessa ei todellakaan tule ensimmäiseksi mieleen jääkiekko. Ei tullut minullekaan ennen kuin viime vuonna.

Jäähalli Nizzassa ja että siellä vielä pelataankin kiekkoa, ei tunnu kovin uskottavalta, kun sen ensimmäisen kerran kuulee. Yllätys se onkin monelle ja samoin minulle, vaikka olen Nizzassa jo kymmenkunta vuotta käynyt aika säännöllisesti ja viimeiset kaksi vuotta viettänyt suuren osan ajastani Välimeren rannalla.

Vuonna 1982 valmistunut jäähalli on vanha ja varustukseltaan sen mukainen. Taitoluistelu onkin se juttu ja Nizza on 2000 ollutkin MM -kisojen isäntänä ja on taas ensi vuonna. Kisat kyllä järjestetään isossa Palais des Expositionissa, jonne tehdään jää varta vasten.Vanha halli toimii vain harjoituspaikkana. Saa nähdä pelataanko silloin playoff offeja, jos Les Aigles on loppupeleissä mukana. Lähin halli on 150 km päässä Toulonissa. Jääaikaa ei riitä kaikille tarpeeksi. Tuttu asia Suomessakin.

Saatuani todella varmuuden siitä, että Nizzassa pelataan kiekkoa ja että siellä on oma paikallinen joukkue Les Aigles, jolla on myös ns. Old  Timer's Team, hommasin itseni mukaan viime vuonna kunnon ylläpitämiseksi. Tänä vuonna pelaaminen jäi vanhojen vammojen vuoksi ja siirryin coachaamaan kerran viikossa poikien pyynnöstä, kun ei muuten kuulemma tullut järjestystä jäälle. Mielenkiintoinen kokemus jo tässä vaiheessa. Ei pelkästään kielen vuoksi.

Les Aigels pelaa 1. divisioonassa eli Mestistä vastaavassa sarjassa. Muutaman matsin katsottuani rupesin miettimään, miksi pelaajia on kuusi Ruotsista, monta Slovakiasta ja loput ranskalaisia, mutta ei yhtään suomalaista, vaikka Ranskan kahdessa ylimmässä sarjassa on nyt melkein 30 suomalaista.

Nizzahan on mitä hienoin paikka pelata kiekkoa. Loistava ilmasto, Välimeri ja palmut, Ranskan viidenneksi suurin kaupunki, kulttuuria täynnä, Helsinki kolmen tunnin lennon päässä, kansainvälinen paikka täynnä toimintaa ja Cote D'Azurin rauhaa maaseudulla, Monaco vieressä, loistavat golf kentät jne.

Kiekkoilijan kannalta vain Luganoa voi siihen verrata, vaikkakaan ei pelillisesti. Se onkin toinen juttu. Molemmista on nyt omakohtaista kokemusta.

Lisäksi on selvinnyt, että Nizza tarjoaa loistavat mahdollisuudet koulutukseen ja opiskeluun jääkiekon ohessa, kun se pelaaminen ei ole niin ammattimaisen raskasta kuin muualla. Taso ei ole Suomeen verrattavissa, mutta pelaamisen ilo ja mahdollisuus jatkaa "uraa", kun tie Suomessa on tullut siihen pisteeseen, että joko pelit loppuu tai pannaan kaikki yhden kortin varaan ja toivotaan, että kyvyt ja taito riittää huipulle Suomessa tai jossain muualla.

Silloin syntyi ajatus siitä, että ehkä joku huipulla uransa lopettanut haluaisi vielä lopetella pari vuotta Nizzassa ja käyttää osan ajasta itsensä kehittämiseen sekä tehdä pehmeän laskun urheilun jälkeiseen elämään ja ehkä myös nauttia ajasta mahdollisen perheen tai kumppaninsa kanssa saamalla myös osan kuluista myös korvatuiksi.

Taloudellisten syiden vuoksi ei Nizzaan todellakaan kannattanut tulla.

Ei löytynyt heti ketään halukasta, mutta pyytämäni entinen huippupelaaja Jyrki Louhi suositteli paikkakunnaltaan erästä nuorta pelaamista lopettamassa olevaa opintojaan aloittelevaa hyvää kiekkoilijaa, jolla oli edellytykset myös menestyä pelaajana eli Hämeenlinnasta HPK:n Karri Koivua.

Les Aigles järjesti viime huhtikuussa ensimmäisen ns. Try Outin ja sinne tulikin sitten kaksi nuorta Karrin lisäksi, joista Roope Rautanen jäi Karrin seuraksi Nizzaan. Opiskelupaikka löytyi Nottingham Trent yliopiston Ranskan toisesta campuksesta eli Nizzasta ja Ipagista jolla nimellä koulu toimii (www.ipag.fr). Sopimus syntyi ja sillä saa maksetua asunnon ja vielä jää varaa elämiseenkin. Suomen opintotuki järjestelmä auttaa paljon ja ulkopuolelta löytyi vielä vähän tukea, jotta saadaan kausi varmasti loppuun. Roope löytyi Karhu Kissojen veteraani porukan yhteyksien kautta, kun kävivät pelaamassa ja golfaamassa viime huhtikuussa. Tarkoitus on siitä veteraanipelistä tehdä traditio.

Ipagin kanssa täytyi oikaista pääsyvaatimuksissa englannin taidon kohdalla, kun ne hakuajat oli jo menneet. Opiskelu kun tapahtuu englanniksi. Keskusteltuani koulun kansainvälisistä asioista vastaavan henkilön kanssa ja kun hänelle selvisi, mitä tässä ollaan kehittämässä, niin se taito mitattiin puhelimessa. Ei ollut Linda edes lukenut tekemääni muistiota puhumattakaan hänen pomostaan. Nyt käyvät jo opettajat porukalla katsomassa poikien pelejä. TV 3:kin teki jo pienen jutun pojista ja opiskelusta kiekon ohella. Se kun ei ole aivan tavanomaista täällä. Ehkä saadaan jatkossa lukukausimaksuja vähän alennettua, sillä ne ovat aika kalliit. Opiskelu kun täällä ei ole ilmaista. Se maksaa tuhansia euroja per lukukausi.

Joonas Saari tuli yllättäen tapetille erään tuttavan kautta. Lopputuloksena oli keskusteltuani Joonaksen kanssa, että Nizzaan ja kouluun.  Les Aigleskin ottaisi Joonaksen, mutta, kun ei ole kassassa rahaa. Totesin vain, että otatteko, jos ei tarvitse maksaa? Vastaus oli luonollisesti myöntävä. Saatiin pari sponsoria ja Joonas Nizzaan. Tässä yhteydessä minulla on lupa mainita Terveystalo Oy ( www.Terveystalo.com).

Les Aiglesien ranskalaisella kapteenilla oli yht'äkkiä työkiireitä ja hän päätti lopettaa, jolloin tarvittiin yksi pakki lisää. Silloin löytyi Joni Räikkönen, joka oli juuri sitä mitä tarvittiin. Ipag otti Jonin mielihyvin kesken vuoden, sillä Jonituli vaihtona  Helsingin ammattikorkeasta Nizzaan.

Nyt alkoi kenttä olla kasassa. Vain sentteri puuttui. Se on ensi vuoden juttu. Kaikenlaista tässä on jo tapahtunut pojille ja seuralle jo tähän mennessä, vaikka kausi ei ole puolessa välissäkään. Pelit on menneet hyvin ja slovakitkin alkavat tulla toimeen suomalaisten kanssa. Ruotsalaisia ei ole enää kuin yksi eli mv Jimmy. Sopii joukkoon mainiosti.

Tässä saa aitiopaikalta seurata tapahtumia ja oikeastaan toteuttaa sen saman, minkä itse tein aikanaan  70- luvulla Suomen jälkeen, siirtyessäni kolmeksi vuodeksi Sveitsiin pelaamaan Luganoon ja Luzerniin, vähän vielä korjaten silloin tekemiäni virheitä. Tässä on loistava mahdollisuus pojille saada pelata edelleen ja hankkia eväitä tulevaisuudelleen.
Taloudellisten syiden vuoksi Nizzaan ei kannata tulla, mutta kolmen vuoden kuluttua heillä voi olla BA- tutkinto, ranskan ja englannin kielen taito, oma kansainvälinen net work, kokemusta vaikka muille jakaa sekä saaneet jatkaa kiekon pelaamista, mikä varmasti on tärkeätä jokaiselle, joka sitä harrastaa kilpailumielessä.

Mutta niin kuin tässä eräässä yhteydessä todettiin parasta taitaa olla ne ystävyyssuhteet eli jos haluaa tehdä kaiken tämän jälkeen maailmanympärimatkan niin hotellissa ei tarvitse asua. Siitä pitää huolen se oma net work.

Jatkossa pojat Joni, Karri, Joonas ja Roope ( suorittaa etänä lukiota ja lukee ranskaa)tulevat omassa blogissaan kertomaan, mitä on olla kiekkoilija ja opiskelija Ranskassa ja Nizzassa ja mitä kaikkea se pitää sisällään. Ei varmasti tule puuttumaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Omalta osaltani voin vain todeta, että se kannattaa ja päivääkään ei vaihtaisi pois jääkiekosta, enkä ilman sitä olisi tätäkään kirjoittanut, enkä varmaan olisi Nizzassakaan toimimassa kiekon parissa. Nizza vaan ei tajua, mitkä mahdollisuudet sillä on kehittyä oikeaksi kiekkokaupungiksi tai leikillisesti sanoen "Ranskan Floridaksi" tai Les Aigles onkin Florida Panthers. Siitä toivottavasti kuullaan vielä tulevaisuudessa enemmän.

Siihen tarvitaan kyllä uusi jäähalli, sillä ilman sitä se ei onnistu. Ehkä se on mahdollista, sillä tuleehan Nizzaan uusi jalkapallostadion 2012 EM-kisoja varten vaatimattomalla 183 miljoonan euron budjetilla lehtitietojen mukaan.

Siitä olen kyllä täysin vakuuttunut, että Nizza on loistava mahdollisuus pelaajille, joiden taito tai halu ei riitä huipulle Suomessa tai ehkä muualla maailmassa, mutta jotka haluavat pelata ja nauttia siitä sekä samalla rakentaa kiekon avulla omaa tulevaisuutta saaden siitäa jotain taloudellistakin hyötyä. Kuten jo edellä totesin taloudellisista syistä ei kannata lähteä ja halu tehdä jotain muuta kiekon ohella on must. Se on lopulta myös asennekysymys.

Linkit
www.nicehockey.fr www.hockeyfrance.com www.ipag.fr ja poikien bistro www.Darlington-bistro.fr www.Terveystalo.com

Juha Rantasila
Ex jääkiekkoilija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä on elämänmakuinen tarina. Tervetuloa Vapaavuoroon bloggaamaan koko Nizzan suomalainen kiekkoryhmä!

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Juha on Porin Ässien/Karhujen kasvatti! Hän oli aikanaan maan paras hyökkäävä puolustaja. Puolustus piti ja siinä sivussa tuli maalejakin runsaasti.Muistan oikein hyvin kun Satakunnan Kansa pelästytti koko Porin? Se ilmoitti, että Juha Rantasila menee LAINALLE HIFK:n. Sanottiin tulevan viimeistään parin vuoden päästä takaisin? Mutta sinne jäi lakia opiskelemaan, ja pelaamaan tehomiehenä.
Mainittakoo, että Juhan isä toimi yhtenä opettajanani Porin Teknillisessä Koulussa. Opetti oikeusoppia. Hän oli myös metsänhoitaja. Siunatuksi lopuksi Nizza on minullekin tuttu paikka.(Useat kerrat näin Juhan pelaavan Porissa)

Seppo Hildén

Rantasila, my man!

Lapsuuteni sankari. Vähän väliä jäähypenkillä MM-kisoissa. Välillä aiheetta mutta useimmiten aiheesta.

Sinun takia diggasin HIFKiä, vaikka koskaan en yhtään sarjapeliä nähnyt.

Minulle HIFK on sama kun Rantasila.

Onnea projektillesi Nizzassa. Opeta ne kiroilemaan suomalaisittain.