Juha Rantasila

jääkiekkokausi alkaa myös Nizzassa

Jääkiekkokausi alkaa taas täällä Välimeren rannallakin kotikentällä 14.9. Valmistautuminen on todella riittämätönta verrattuna Suomeen.  Kolme harjoitusta ennen ensimmäistä peliä ja nekin muualla kuin Nizzassa. Toki kuivaharjoittelua on ollut, mutta sehän ei ole koskaan sama asia.

Hallia on remontoitu ja uusi kaukalo saatu ensi huhtikuun U 18 B-ryhmän MM-kisoja varten. Kisat antavat erinomaisen tilaisuuden tehdä kiekkoa tunnetuksi täälläpäin. Lajin yksi ongelma on, että suuri yleisö ei tiedä, että jääkiekkoa yleensä pelataan Nizzassa. Olosuhteet siten paranevat jonkin verran, mutta hyvin vaatimattomat ne yhä ovat muihin vastaaviin verrattuna. Vasta tällä viikolla joukkue pääsi jäälle, mutta ilman kiekkoja, kun päätypleksit eivät olleet paikallaan ja vakuutus ei siten korvaisi rikkoutuneita hallin lasiseiniä, joita on kolmella seinällä.

Joukkue on muuttunut hyvin paljon ja tämä taas aiheuttaa valmennukselle ongelmia lyhyen ajan puitteissa.  Onneksi on se play-off systeemi ja siten ratkaisupelit ovat vasta keväällä. Tavoitteena lienee olla neljän parhaan joukossa runkosarjan päättyessä ja sen jälkeen kaikki on yleensä aika pienistä asioista kiinni. Jääaikaa täällä ei vieläkään saa tarpeeksi, jotta harjoittelu olisi täysipainoista. Käyttäjiä on liian paljoin yhteen jäähalliin.

Oleelliset muutokset ovat kakkosvalmentajan saaminen koko kaudeksi, kaksi kanadalaista hyökkääjää ja uusi ykkösmaalivahti.

Nimenomaan valmennuksessa tapahtunee suurin muutos ja sen vaikutusta ei voi aliarvioida.  Tämä oli viime vuonna yksi suurimmista ongelmista.  Yhden valmentajan on vaikea edes tällä tasolla tehdä kaikkea.  Apu on tarpeen nimenomaan harjoitusten läpiviemisessä ja pelin johtamisessa. Nyt tämä puoli tuntuu olevan huomattavasti paremmin hallinnassa, kunhan vain valmentajien välinen työnjako on oikea.

Kanadalaiset tuovat varmasti tehokkuutta hyökkäyspään peliin ja oikeaa asennetta koko joukkueeseen.  Sitä tarvitaan tulevana kautena.

Maalivahtipeli on kuten aina avainasemassa.  Joukkue ilman voittavaa maalivahtia ei voi menestyä. Paljon on uuden slovakkimaalivahdin harteilla. Henkistä kanttia vaaditaan. Useimmat joukkueet pelaavat täällä yhden maalivahdin varassa.  Loukkaantuminen voi olla katastrofi.

Joukkueen yhtenäisyyden kannalta on hyvä, että englanninkielen taito on parantunut. Helpottaa huomattavasti tilannetta ja vaikeuttaa erilaisten kuppikuntien muodostumista.  Tämä voi olla joskus suurikin ongelma.

Viime vuonna odotukset olivat liian kovat edellisen kauden odottamattoman menestyksen myötä.  Tänä vuonna sama ei varmasti toistu.  Nizzan kiekon kehityksen kannalta nykyinen sarjapaikka on paras mahdollinen.  Joukkue ei ole pelaajiltaan, eikä erityisesti taloudellisilta resursseiltaan ylimmän sarjatason joukkue. Ykkösjoukkueen budjetti lienee siinä 250-300.000:- tänä vuonna ja jokainen käsittää, että niillä varoilla pitkälle pääse edes Ranskassa.

Yritin saada joukkueelle harjoitusleiriä Suomeen elokuun lopuksi, mutta tämä kaatui varojen puutteeseen, eikä kyse ollut suurista summista. Erityisen vaikeaksi seuran talouden tekee riippuvaisuus kaupungin suhtautumisesta, sillä suurin osa budjetista tulee Nizzan kaupungilta. Arvioni mukaan varmaan yli 2/3.  Sponsoreita tarvittaisiin lisää, mutta niiden saaminen jääkiekkoon ei ole helppoa täälläkään.  Pääsylipputulot eivät riitä alkuunkaan toiminnan vakauttamiseksi. Toivottavaa olisi, että ensi huhtikuun MM-Kisat antavat lisäpotkua kaupungin suunnassa.

Joukkueessa pelaa nyt kaksi suomalaista.Janne Kumpulainen ja Joona Peränen vaihtoivat maisemia.  Karrilla ja Jonilla alkaa kolmas kausi.  Kokemusta on ja paikalliset tavat tuleet tutuiksi.  Opiskelu loppuu tähän vuoteen, joten yksi projekti tulee päätökseen.  Tulevana kautena on lupa odottaa molemmilta paljon. Ovat nyt joukkueen kantavia voimia ja varmasti myös kokeneimpia pelaajia. Kommunikaatio muiden pelaajen kanssa sujunee helposti. Pojista itsestään se on nyt loppujen lopuksi kiinni, minkälaiseksi kausi muodostuu.

Yksi asia ei kyllä muutu eli jäähallin hyvä tunnelma ja innostus.  Näitä pelejä katsoo mielellään siitä huolimatta, että kiekkoilullisesti taso ei ole korkea.  Näiden kahden vuoden aikana sekin on noussut ja jännitystä ei ole koskaan puuttunut.  Menestys on myös näkynyt katsojien määrän kasvussa ja mielenkiinnosssa. 

Muuten Nizzan urheiluelämässä on tapahtunut suuria muutoksia.  Vanhalla jalkapallostadionilla Stade du Rayllä pelattiin viimeinen ottelu viime viikolla.  Uusi stadion Allianz-Riviera avataan kai 22.9 ottelussa. Uusi 35.000 vetävä stadion on todella hieno laitos.  Jalkapallon tulevaisuuden kannalta ehdoton edellytys.  Ranskassa on 2016 EM-Kisat ja Nizzassa pelataan varmaan yksi lohko ja kai myös neljännenvälieriä. Suomesta riittää varmasti kannattajia, varsinkin jos Suomi on mukana kisoissa. Olisi se kova juttu jos Suomi pelaisi Nizzassa omat ottelunsa. Silloin on koneet täynnä Helsinki-Vantaan kentällä kannattajista.

Nizza ja Monaco pelaavat molemmat Ranskan pääsarjassa.  Nyt on jalkapallofaneillä hyvä tilaisuus nähdä paitsi Ibramovich, myös Falcao, Cavani ym. Hyvä viikonloppu jalkapallon parissa Välimeren rannalla. Olosuhteet ovat mitä parhaimmat. Vaihtelua Englannille ja Saksalle. Samalla voi pelata kierroksen golfia tai mennä hiihtämään, jos haluaa.

Mielenkiintoista on nähdä mitä tulee vanhan stadionin tilalle. On julkisuudessa ollut puhetta uudesta monitoimihallista ja ehkä siellä olevasta jäästä !! Tämä olisi toteutuessaan Nizza kiekolle juuri sitä, mitä se tarvitsee.  Keskellä kaupunkia julkisten kulkuneuvojen reitillä uusi monitoimihalli myös kiekkoa varten.  Jos vielä lisäksi sen yhteyteen saisi yhden harjoitusjään, niin muuta ei tarvita. Vaalien jälkeen ensi vuonna siitäkin tiedetään enmmän.  Siitä hallista saisi myös kannattavan liiketoiminnan oikein hoidettuna.  Kaupungilla ei kai ole rahaa tähän halliin, mutta maata löytyy. Yksityisiä sijoittajia luulisi helposti löytyvän keskelle kaupunkia rakennettavaan uuteen monitoimiareenaan, jossa eri urheilumuotojen lisäksi voisi pitää konsertteja jne.  Samaan yhteyteen saa vielä hotellin, asuntoja,kauppakeskuksen, ravintoloita jne.  Vähän samaan suuntaa kuin Helsinkiin on suunniteltu sitä uutta Gardenia Oopperan ja Stadionin väliin.

Löytyykö rohkeutta poliittisilta päättäjiltä on mielenkiintoinen kysymys.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Mika Kainulainen

Tsemppiä sinne! Näitä on kiva lukea, pidähän meidät ajan tasalla.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset